Citim ce am scris despre Noi Înșine...

Puterea mea mai mare - un bec?

”Toate lucrurile vin la timpul lor”, un slogan care mi s-a confirmat în multe situații că este adevărat. Încerc să explic de ce este așa. Cu patru cinci luni în urmă am citit un articol care m-a lămurit în unele dintre aspectele Programului AA. M-a cam lăsat calculatorul și a trebuit să-mi cumpăr altul. Am salva ce am putut salva dar de acest articol nu am mai dat, și aveam mare nevoie să-l revăd. De ce aveam nevoie? Din două motive:

1. Am discutat Duminică pe Grupul On-Line meditația zilei din 15Iunie(Meditații zilnice): Să faci din AA Puterea ta Superioară(vă rog să o citiți).

2. Luni la ședința Grupului de acasă din întâmplare s-a discutat despre aceiași meditație.

Aceste discuții mi-au amintit de articolul pierdut și astăzi am reînviat vechiul calculator care ”gâfâie din toate încheieturile” și surpriză: Printre puținele fișiere rămase, din ”prima” am găsit articolul, deci toate lucrurile vin la timpul lor și nu atunci când vrem noi să vină neapărat.

Îmi permit să pun acest articol a lui Clarence Snyder la dispoziția D-tră pentru a ne lămuri multe lucruri în legătură cu Puterea Superioară.

PUTREA MEA MAI MARE , UN BEC?

În încercarea lor sinceră și onestă de a menține o politică de înlăturare în ceea ce privește membrii, colegi ai noștri ”religioși, cu credințe, și probabil cu diferite sensibilități, fondatorii noștri AA au exercitat o înțelepciune blândă și au propovăduit libertatea spirituală”. Nimeni nu credea în mod corect că ar trebui să se permită, să se impună lui sau ei concepte și credințe religioase de către oricare membru al grupului. Zona a fost mult prea importantă pentru perspectiva recuperării și ar fi falsificat concepțiile și credințele oricărui muritor. Însăși perspectiva vieții depinde, în cele din urmă, de o relație personală a lui sau a ei cu o putere mai mare de cât ei înșiși.

Noțiunea a fost valabilă în primele zile ale Programului – și încă mai este!

În nici un fel, formă sau acțiune nu este permis a se impune ceva, ideea a fost concepută pentru a evita, a impune ceva noului venit, iubitul nostru alcoolic de-a lungul drumului pe calea progresului spiritual. Dimpotrivă, scopul nostru ca alcoolici recuperați a fost, și este de a ajuta următoarea persoană să atingă sobrietatea. Dacă acea persoană este un adevărat alcoolic, singura sa speranță este un Dumnezeu iubitor, un Dumnezeu al vindecării, un Dumnezeu al tuturor oamenilor, și nu un Dumnezeu al unei anumite religii. Deci, în ceea ce ne privește singurul nostru scop real este de a ajuta alcoolicul de a găsi pe Dumnezeu, așa cum îl înțelege el , și nu cum este descris de anumite religii.

Aceasta nu este o sarcină ușoară. O gamă largă de dificultăți se prezintă pentru a contracara călătoria noii persoane.

Adversar în primul rând, desigur, este boala în sine. Se pare că mulți, mulți alcoolici au o feroce rezistență, încărcat emoțional nu prea poate accepta că orice dependențe pot fi eliminate de o Putere mai Mare, putere care pentru ei, poate părea un concept abstract și la mare distanță. Această rezistență internă rupe cel mai eficient efort pentru ca disperarea inițială să devină potențial mijloc de recuperare. Se pare că este o astfel de abordare. De fapt AA-ul încurajează noul venit de a nu evita obținerea binecuvântării date de disperare. Dacă este suficient de intens și suficient de adânc acel ”fund de jos” emoțional, el va fi propulsorul care îl va împinge în procesul de recuperare oferit de AA prin intermediul celor 12 Pași.

O altă piatră de poticnire, pe care mulți oameni care sunt noi în program întâmpină, se pare a fi plini de teamă cu privire la responsabilitatea pe care ne-a fost dată în domeniul îndrumării spirituale. Noi ne eschivăm de la această responsabilitate prin evaziv sau lateral, pas cu pas direct prin anumite declarații, cum ar fi: ”Este Dumnezeu așa cum îl înțeleg” și, ”Este la tine ca să poată veni și la mine”- concluzii proprii. Deci, noul venit este lăsat să ia propriile decizii. El este lăsat să sosească singur și nedirijat, la o întâlnire, la o relație cu Creatorul său.

Una dintre cele mai puternice și plină de speranță declarație poate fi găsită în întregul text al Alcoolicilor Anonimi la pagina25(24)

”Marele fapt este doar acesta, și nimic mai puțin: că am avut profunde și eficiente experiențe spirituale care au revoluționat întreaga atitudine a noastră față de viață, față de semenii noștri și față de universul lui Dumnezeu. Faptul central al vieții noastre de astăzi este certitudinea absolută că, creatorul nostru a intrat în inimile și viețile noastre într-un mod care este într-adevăr miraculos. El a început să realizeze aceste lucruri pentru noi, pe care nu le-am putea face pentru noi înșine.”

Suntem, în prezent, atât de îndepărtați de rezultatele fondatorilor noștri, de programul nostru de recuperare că aceste cuvinte nu sunt cu nimic mai mult de cât un gând frumos sau o exagerare din cauza emoțiilor entuziasmante în mod artificial. Dacă este așa, este evident că nu putem transmite ceva ce noi nu avem. Noi nu putem partaja dacă nu avem conștientizare, nu putem da îndrumări dacă nu am ajuns la o trezire spirituală. Nu putem împărtăși o viziune despre Dumnezeu dacă nu o avem.

Lipsa noastră, astfel, devine lipsă și pentru noul venit și el ar putea muri din cauza asta. Rezistența noastră devine rezistența lui. În mintea lui, alcoolul rămâne permanent și el nu caută și o altă experiență.

El nu-l va căuta pe Dumnezeu și nu va primi ajutor. Nu e de mirare că ”uscarea” lui devine atât de stearpă, că în scurt timp el se va întoarce să bea. Puterea lui mai mare a fost un bec! Nu e o glumă, am auzit acest concept exprimat de multe și de multe ori, și nu numai de un nou venit(am auzit și la noi în țară acest concept, chiar scris, nota mea). Sau poate această putere mai mare de cât el însuși a fost un scaun, sau un perete, sau chiar un simplu sponsor muritor. O privire rapidă în partea de sus a paginii 93(92) din Cartea Mare face imediat clar o clarificare foarte importantă în conceptul de ”Un Dumnezeu așa cum îl înțelegem”. ”El(alcoolicul) poate alege orice concepție îi place, cu condiția că aceasta are sens pentru el. Principalul lucru este ca el să fie dispus să creadă într-o putere mai mare de cât el și că e direct cu principiile spirituale”.

Putere mai mare de cât el însuși – un bec? Un fir simplu și un comutator stinge acea putere. Un perete? Nu este atât de puternic când se confruntă cu un buldozer. Un scaun? Un topor poate pune rapid această putere pe foc. Un sponsor atunci? În cazul în care sponsorul nu reușește să perfecționeze viața sa spirituală, alcoolul, dușmanul vechi este sigur că îl va revendica. Deci, el nu va putea acționa foarte bine ca o putere mai mare. Ce zici de un întreg grup? Eventual, pentru altcineva, dar nu pentru noi. Grupul poate fi un exemplu pentru aplicarea acestor principii, dar nu poate fi considerat o putere mai mare.

În cazul în care o persoană este lipsită de putere în fața alcoolului, și aceasta se alătură altora și altora, nu avem un grup care sunt puternici în fașa alcoolului, noi vom avea un grup de oameni care sunt neputincioși în fața alcoolului. Cu toate acestea, ei nu beau! Ei au avut acces(fără să știe) la ceva mai puternic de cât alcoolul.

Expresii cum ar fi: ”Putere mai Mare”, ”Putere mai mare de cât noi” sau ”așa cum L-am înțeles” nu au fost create ca un dispozitiv care să permită o justificare în continuare, în calitate de membru la o conexiune cu Creatorul nostru.

Pagina46(45) a cărții AA spune:

”Am constatat că, de îndată ce am putut să lăsăm la o parte prejudecățile și să ne exprimăm chiar dorința de a crede într-o putere mai mare decât noi înșine, am început a obține rezultate, chiar dacă păreau imposibile pentru oricare dintre noi pentru a defini sau a crede că puterea este Dumnezeu”.

Fondatorii noștri nu au avut nici un fel de rezerve cu ce putere au de-a face. Poate că ar fi bine de sfătuit pe cei noi să se gândească de două ori înainte de a încerca orice rezerve pe ei înșiși.

Alcoolicii Anonimi nu este aliat cu nici o religie, așa cum bine știți. Dar este aliat cu un Dumnezeu al tuturor oamenilor, ”pentru viețile noastre cu probleme – consumatorii de alcool depind de El.”. ”Programul este aliat cu spiritualitatea - nu cu religia”, amănunt specificat în Preambulul nostru. AA nu este doar o părtășie a unor oameni, acesta este un mod spiritual de viață.

Este activitatea noastră cea mai serioasă, pe care nimeni care nu a citit această carte, simte că noi încercăm să impunem prezentarea lui Dumnezeu sau natura Sa oricui. Speranța noastră reală este că un cititor poate fi luat brusc de la o poziție de automulțumire sau evaziune spirituală și propulsat în activitatea de recuperare.

Îmi permit să completez (eu, nu autorul) cu sloganul:

• Programul funcționează pentru cei care cred în Dumnezeu.

• Programul funcționează pentru cei care nu cred în Dumnezeu.

• Programul NU funcționează pentru cei care se cred Dumnezeu!

 

Constantin

Ultima modificare Luni, 12 Ianuarie 2015 22:26
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Postare articole

Pentru a adăuga un articol trebuie să te loghezi aici

Dacă dorești să te implici și nu ai cont... inscrie-te aici

Stai in legatura cu noi

Inscri-te aici si primesti in casuta ta de mail articole din revista noastra! Bucura-te de abstinenta cu Noi Insine. Nu vom folosi si nu vom furniza adresa ta de mail sau numele si nu vom trimite mai mult de 2-3 emailuri lunar.

Preambulul A.A.

logo-aa  Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin contribuţiile noastre. AA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.(Copyright © The AA Grapevine, Inc. Reprodus cu permisiune)